جمعه 10 فروردين 1403

 
 
     
 
     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
آگهي درهموطن 
اخبار در موبايل 
آرشيو روزنامه 
تماس با ما 
توصيه روز
:: بازار کامپيوتر ::
معرفی تبلت چهار هسته‌يی شرکت ASUS‎
:: نکته آموزشی ::
چگونه گوشی اورجینال را از تقلبی تشخیص دهیم؟

اخبار داخلی اجتماعی نبض سخن در روابط عمومی

 
 

دوشنبه 12 فروردين 1398

نبض سخن در روابط عمومی

 
 

شاهنامه اثر سترگ ایران زمین است، بارش تازیانه های سخن پارسی است که بر دشمن بی وقفه بارید. ترنم نغمه های به سوگ نشستۀ ایران است. رنگ گل است تا رنج خار. شاهنامه شکر است.

سمیه نیکانلو- اگر نبود این بزرگ مرد پارسی و اگر قلمش یک تنه کار صدها صدهزار تیغۀ پولاد نمی کرد، کنون نمی شنیدیم نغمۀ بلبلان پهلوی خوان را بر منابر و ؛ واژگان زیبا و تراش خورده پارسی نمی نشست بر زبان دلشدگان این مرز و بوم. مصر می شدیم و عراق بی کوله باری از گذشته.
در باژ نشست و باژ خواند؛ فریاد کشید؛ سرود خواند؛ نجوا کرد و گریست و شنیدیم که اینگونه می گفت در گوش باد، چو ایران مباشد تن من مباد. زنده کرد جسد بی جان پارسی را، دُر سفت و دُر گفت و ای کاش جهان هم صدای او را می شنفت.
جهان آفرین تا جهان آفرید چنو مرزبانی نیامد پدید
ملتی را که هویتش در خطر بود تا برای همیشه از دست دهد نجات بخش شد اگر او نبود هویت ایرانی هم نبود.
بخش بزرگی از شاهنامه جنبه ی تعلیمی دارد و در آن به مسایل گوناگون فلسفی، اخلاقی، سیاسی و اجتماعی از زبان شاهان، موبدان و بخردان اشاره شده است.
اگر با یک دید کلی به این اثر نگریسته شود یک پروتکل کامل و یک بیانیۀ اصیل روابط عمومی است. به راستی و زیبایی از روابط بین شاهان، موبدان، عشاق، پهلوانان و مردم عادی سخن گفته است.
و در این داستانها فن سخنوری با گروههای مختلف اجتماع را به درستی آموزش می دهد. علاوه بر گفتارها در فن نگارش نیز بسیار دقیق است، مخصوصاً در بیان چگونگی نگارش انواع نامه ها، گزارش ها، فرمان ها و بخشنامه ها. تعداد زیادی از این نامه ها صورت درخواست نامه دارند و معمولاً پهلوانان طی آنها از شاهان تقاضاهایی داشته اند یا شاهان درخواست هایشان را از هم در میان نهاده اند. هنگامی که شاهنامه مورد مطالعه قرار می گیرد ، شاید آن چه که در نگاه اول دیده می شود دلاوری پهلوانان و عظمت پادشاهان و در مجموع همه عناصر سترگی باشد که به تناسب نوع ادبی حماسه، در آن جای دارند اما شاهنامه از نکته سنجی ها و توجه به جزئیاتی که در کنار هم یک کل منسجم را فراهم می آورند نیز خالی نیست؛ از جمله این امور به ظاهر جزئی، آداب و عناصر لازم در نامه نگاری و شیوه رساندن پیامها و نامه های رد و بدل شده میان افراد است که با دقت نظر خاصی بیان شده است و بررسی آنها می تواند ویژگی های فرستادگان و آداب و رسوم نامه رسانی و حتی ابزار و ادوات نویسندگی را به روشنی در این اثر جاودان، نمایان دید.
مثلاً در نامۀ بهرام گور؛ او از حاکم دیگری ؛گسیل کردن دوازده هزار نفر نوازنده و خواننده را برای شادمانی مردم که پس از جنگ افسرده بودند را خواستاری می کند. تعدادی از این نامه ها نیز متن فرمان هایی است که شاهان خطاب به کهتران صادر کرده اند مثل نامۀ کیخسرو به ساکنان دژ؛ که خواسته تسلیم او شوند و دژ را خالی کنند. حتی برخی از این نامه ها صورت اولتیماتوم دارند. کسری به قیصر که برای رعایای او ایجاد مزاحمت کرده اخطار می کند که هر گونه مزاحمت بعدی را برای وی فراهم آورد به منزله ی آغاز جنگ با ایران است.
در میان انواع نامه های شاهنامه یکی از نامه ها ممتاز است و آن نامه ای است که هرمز پس از بدگمان شدن به بهرام چوبین برای او نوشته اما آنچه این نامه را به گونه ی نامه ای استثنایی در آورده است این است که هرمز همراه نامه برای سردار خویش پنبه و دوکدان و مقنعه نیز گسیل می کند و بدین ترتیب او را ناجوانمرد و زن صفت می خواند. بدو گفت کاین پیش بهرام بر بگو ای سبک مایۀ بی هنر
زتختی که هستی فرود آرمت از این پس به کس نیز نشمارمت
از بین نامه های شاهنامه به دو استشهاد نامه بر می خوریم این هر دو محضرهایی هستند که شاهان غیر نژاده فراهم می کنند.
نخستین استشهاد نامه ای است که ضحاک به آهنگ تایید گرفتن از بزرگان ایران زمین در دادگری خویش فراهم می آورد که پس از آنکه همه بزرگان آن را امضاء می کنند دست توانای کاوه آهنگر آن را از هم می درد.
يکي محضر اکنون ببايد نوشت که جز تخم نيکي سپهبد نکشت
نگويد سخن جز همه راستي نخواهد به داد اندرون کاستي
زبيم سپهبد همه راستان برآن کار گشتند همداستان
در آن محضر اژدها ناگزير گواهي نوشتند برنا و پير ....
کاوه ی آهنگر وارد می شود و ستمگری های شاه را بر می خواند و می گوید:
نباشم بدين محضر اندر گوا نه هرگز برانديشم از پادشا
خروشيد و برجست لرزان ز جاي بدريد و بسپرد محضر به پاي
و دیگر استشهاد نامه ای است که بهرام چوبین تدارک می بیند و در آن بر درستی شاهی خود و خاندان خویش در آینده از سران گواهی می گیرد.
از نامه های زیبای دیگر شاهنامه نامه های خواستگاری هستند. مثل نامۀ خواستگاری کاووس از سودابه، اسکندر از روشنک یا خاقان از گردیه .
موضوع دیگری که در مورد نامه های شاهنامه گفتنی است آمیختگی پاره ای از آنها با نیرنگ است . امکان آمیختن گفتارهای شفاهی با فریب به دلیل رویارویی گوینده و شنونده سخن اندک است و به همین روی در این اثر عظیم کمتر به چنین مواردی بر می خوریم اما آمیزش گفتارهای مکتوب با نیرنگ خود یکی از شگردهای داستان پردازی است .
همچنین جعل نامه که از این دست نامه ها است. نوش زاد پسر کسری از قول قیصر خطاب به خویش جعل کرده است بنا به مفاد این نامه قیصر فرمانداری جندی شاپور را به نوش زاد واگذاشته است . نوش زاد با ارایۀ این نامۀ مجعول بسیاری از همدنیان را گرد خویش جمع می کند و بر پدر می شورد.
و به راستی باید اعتراف کرد که شاهنامه نبض سخن است در دست های پر توان حکیم طوس. فردوسی سر آمد سخن پردازان بوده است، و شاهنامه نه تنها در ایران بلکه جزو پنج اثر حماسی بزرگ جهان و همتای ایلیاد و ادیسه و کمدی الهی دانته و حتی برتر از آنها شناخته شده است.

 
 
   
 
تحليل
:: اقتصادی ::
شارژ اضافی ۱۲۰هزار تومانی «یارانه‌ها» ذخیره نمی‌شود/ نحوه بهره‌مندی از این شارژ
:: فناوری اطلاعات ::
آغاز دور جدید حراج شماره‌های رند همراه اول
:: روی خط جوانی ::
چه زمانی برای اولین بار بگوییم "دوستت دارم"
:: ورزش ::
همه چیز درباره خویچا کواراتسخلیا، مارادونای گرجستانی
:: فرهنگ و هنر ::
قلم مقدس به‌دنبال معرفی اسوه برای نسل خبرنگاران است
:: حوادث ::
چهار مظنون در رابطه با پرونده مرحوم مهرجویی بازداشت شده‌اند

يادداشت
:: اجتماعی ::
استان مرکزی در انتظار مدیران کارآمد و انقلابی

 
     
   
     
     
    ::  تماس با ما  ::  درباره ما  ::  sitemap  ::  آگهي درهموطن  ::
کليهء حقوق متعلق است به روزنامهء هموطن سلام. ۱۳۹۳ - ۱۳۸۳
طراحی و اجرای سايت : شرکت به نگار